30 mars 2012

Mars

Det blev få uppdateringar i mars. Jag har väl haft en del annat i tankarna, och händerna, helt enkelt. Och så har vi varit på fjällsemester.

Minns ni den här? Den växer igen. Runt 22x22 rutor är det för tillfället, så den är betydligt större än på bilden. Tror den behöver vara ca 40x40 innan den är stor nog. Överkast till dubbelsäng ska det bli har jag tänkt. 

Patrik hjälper mig att hålla reda på garnerna. Han testar vilka färger som är snygga tillsammans genom att ösa ut allt på golvet. De färdiga rutorna är också perfekta att tugga lite på, och sen slänga på golvet. Eftersom jag bara använder restgarner och billiga akrylgarner så gör det inte så mycket om han tuggar lite på dem. Garn är kul och det ska väl börjas i tid?

 Och så var vi ju på fjällsemester i Bruksvallarna. Har varit där en hel del, men aldrig på vintern tidigare. Jättehäftigt att se alls ställen med snö på! Vissa fjäll såg "argare" ut (Storskarven, där branten blev mycket tydligare när allt annan omkring var vitt), och vissa såg snällare ut (Skarsfjället, som liksom blev rundare och mjukare med snö på).

Vi såg stora snöplogar på ett fjäll. Det blåste ordentligt på Flatruet.

Och jag passade på att göra en snöängel. 

Vi åkte snövessla upp på Kariknallen. Jättekul! En sån vill jag ha!

Det var mycket snö där nu jämfört med på sommaren... Fast det brukar finnas en snöfläck på en sluttning i närheten där vi brukar ha lite snöbollskrig om somrarna.

Vi åt nygräddade våfflor med hjortronsylt och grädde. Ett måste när man är där! Patrik fick smaka lite och tyckte att det var jättesmaskigt.

 Vi tittade på den uppstoppade mården som Patrik blev väldigt förtjust i.

David åkte skidor varje dag. Själv tog jag det lugnt. Patrik åkte pulka och vi åkte runt och tittade på omgivningarna.

Och väl hemma igen kände väl Patrik att han behövde gå igenom skåpen och hittade ett Trivial Pursuit som han snabbt spred ut över golvet och studerade noga. Barn som helt plötsligt är stilla och tysta har alltid hyss för sig, ändå upptäcker man alltid det för sent...

07 mars 2012

Jag tror jag förstår...

Ok, nu tror jag att jag förstår... Nu vet jag hur Underbaraclara, Emma Sundh, Elsa Billgren, Niotillfem-Sandra och så många andra kreativa kvinnor i min ålder orkar med allt utan att tappa sugen. Man tar en titt i garderoben, letar fram nånting som man normalt tycker är för fint för att ha en vardag (helst klänning eller kjol) och tar på sig det. Sen ser man till att vara finklädd till vardags, även om man håller sig inom hemmets fyra väggar. Visst är det skönt att dra på sig pyjamasbyxorna och bara mysa ibland, men jag känner att jag får mera gjort om jag klär upp mig lite. Jag känner mig mer... Ansvarsfull, vuxen? Hittar inget bra ord... Jag iklär mig en driftigare och seriösare roll när jag inte har mjukisbyxor och hårdrocks-tröja på mig helt enkelt.
Och helt ärligt, visst har vi väl alla en eller ett par klänningar (minst) som man aldrig använder annars. I bästa fall på någon enstaka fest. Låt dem få se vårsolen!
Nä, mer fina kläder till vardags! Det mår både jag och kläderna bättre av. Inga kläder mår bra av att hänga längst in i en garderob i några år. Vem skulle göra det?

06 mars 2012

Produktiv dag

Tänk, det blev faktiskt en sån där bra dag som jag trodde i morse. Med ett litet bakslag. Solen sken inte hela tiden när i var ute. Men om det var det enda som gick snett så måste jag säga att det ändå blev en väldigt lyckad dag.
Jag har fixat papper från optikern så att jag kan fixa ett övningskörningstillstånd, jag har bokat ett möte med min handledare på Arbetsförmedlingen, jag hittade en hundralapp på marken under promenaden (som byttes mot en liten fånig present till David bara för att han är bäst) och jag har köpt ett nytt busskort så att jag kan åka och gratulera min bror som fyller år på torsdag. Och min snälla svärfar har hjälpt mig ordna en lokal till min födelsedagsfest i juni. Så det är många saker att stryka från "att göra-listan".
Självklart har Patrik och jag lekt, myst och busat, och så har jag ju lagat mat och skrivit några jobbansökningar. Men det är ju såna där grejer jag gör mer eller mindre varje dag.

Kort och gott en riktigt bra dag. Nu ska den avslutas med lite slösurfande, och sen ska vi dricka te. Frågan är om vi inte ska få en varsin liten rimbo-bulle som blev över när de andra frystes in. Det har ju varit en produktiv dag, och det är ju synd om de ligger och blir dåliga...

Elmo


Jag har gillat muppar, fragglar, doozrar, och diverse Sesam-karaktärer så länge jag kan minnas. Patrik måste ju få sin dos han också, så igår tittade vi på ett Elmo-klipp. Oj så han skrattade! Det bådar gott...

Att känna sig bra

Idag kommer det att bli en bra dag. Jag känner det på mig. Solen skiner, men nån värme är det inte att tala om. Frosten glimmar i gräset och på trottoaren går människor med sjalar virade många varv runt halsen. Så där som det ska vara i början av mars. Visst längtar jag ordentligt efter våren nu. Blåsippor och tussilago i dikena, fågelsång och den första glassen. Men samtidigt är det rätt skönt att få vänta lite, att det inte helt plötsligt är full vårvärme ute. Förr eller senare blir det ju varmt ute, det är inget jag kan påverka.
Den här dagen ska få rulla på och gå i sin egen takt. Jag har några grejer som ska göras så klart, men annars ska jag bara njuta. Man gör det för sällan. Det sägs ju att vi 80-talister är otåliga och söker snabba resultat, och så kanske det är. Jag söker belöningar och snabba tllfredställelser, men samtidigt är jag rätt bra på att låta saker ligga. De förträngs med flit, eller glöms bort eftersom det dyker upp nåt annat som stjäl uppmärksamheten. Fast avslutade projekt tycker jag om. När man får knyta ihop säcken, vara nöjd med resultatet och gå vidare med något annat.
Njuta ska jag göra idag som sagt. Gå en lång promenad med Patrik i vagnen. Titta på smältande is i dammarna i stadsparken, känna solvärmen mot kinderna och bara vara allmänt nöjd med livet. Jag har mina dagar när det mesta känns skit, men jag har också mina dagar när jag bara känner mig genuint lycklig. De dagarna är jag dålig på att ta tillvara. På nåt vis känns det som om jag ofta inte uppskattar allt som faktiskt är bra, utan hänger upp mig på allt som skulle kunna bli bättre, eller som är rent ut sagt uselt.
Det ska bli min hemläxa under våren. Ta tillvara fina stunder och hämta energi från dem. Leva i nuet och sträva efter att känna så här oftare. Något jag försöker göra allt mer för att stärka min självkänsla är att erkänna för mig själv att jag tycker att jag gör saker bra, att jag har sidor jag är stolt över. Alla gånger kanske jag inte tror på mig själv, men om jag kan intala mig att jag är dålig på så mycket, då borde jag väl kunna intala mig att jag är bra också.
Idag ska jag vara extra bra på att få saker gjorda. I jobbansökningarna skriver jag att jag är driftig, så nu är det upp till bevis!

05 mars 2012

Favoriter


Kokböcker var länge bara receptsamlingar för mig. Så är det säkert för många. Så var det väl tidigare också, kokböcker hade sitt syfte och det var att ge instruktioner till just matlagning och bakning. Enligt olika teman ibland, men det var ändå recepten som står i fokus.
Nu är det annorlunda. Var och varannan människa skriver kokböcker. Kaxiga bloggerskor som genom strikta dieter visserligen förlorar graviditetskilona, men också får förhöjda kolesterolvärden, före detta proffsboxare, romanförfattare, idrottspersonligheter och icke att förglömma alla kockar som gjort sig kända genom TV-rutan.
Har man inte skrivit minst en kokbok om man är lite halvkänd, ja då är man helt enkelt inte tillräckligt känd än.
Men då är det väl tur att det finns såna som jag, som gladeligen fyller bokhyllan med kokböcker, kanske inte så mycket för receptens skull som för bildernas och inspirationens skull. Jag gillar kokböcker med små personliga berättelser om olika recept, helst ska det vara lite lagom diffusa måttenheter som "efter smak", "en handfull" eller "en svätt".
Just de där kändiskokböckerna kanske jag inte suktar så mycket efter, de flesta känns rätt överskattade faktiskt. Jag har hittat min favoritkokboksförfattare, och jag samlar på mig så många av hennes böcker jag kan. Än saknas några godbitar, men samlingen börjar bli ganksa omfattande.
Bilden ovan är visserligen ganska otydlig, men att jag har en del böcker av Anna Bergenström går väl inte att missa. Om man följt mig i bloggvärlden ett tag så vet man att hon är en favorit. Annas Kakbok är alltid framme om det är bakning på gång, medan Annas Medelhavsmat oftast mest står för inspiration. Kärlek, oliver och timjan är skriven med hänsyn till både hälsa och miljö (råvaror efter säsong, och så ekologiskt och närodlat som möjligt) och Under Olivträdet är nog den jag anväder mest när det gäller matlagning. Den är indelad i kapitel efter råvaror. I ett kapitel innehåller alla recept kardemumma, i ett annat är det citrus och i ett tredje te. Mat från världens alla hörn, från klassisk husmanskost till thai.

04 mars 2012

Fredagsstök

Det har tyvärr blivit lite glest med uppdateringarna här igen. Lite beror det på att bilduppladdningen inte funkar så smidigt som det gjort tidigare, lite på att jag saknat tid och inspiration. Så blir det ibland.

Lite hemlighetsmakeri har jag roat mig med ett par veckor också. Nu vet jag vart det hela lett, så det känns mer moviterat att skriva om det.
En söndagkväll fick jag ett mail som svar på en av alla jobbansökningar. Men ville ha mig på intervju redan på måndag morgon. Det är ju lite svårt att fixa barnvakt med så kort varsel, för det var en bit att åka dit också, så jag fick boka om det till eftermiddagen istället så att David kunde vara hemma med Patrik.
Efter intervjun kändes det jättebra, jag skulle få svar i slutet av veckan. 
Slutet av veckan kom, och jag fick inget svar... På måndagen fick jag, efter att själv ha sökt upp arbetsgivaren, veta att jag skulle på en andra intervju på onsdagen. So far so good. Dock kändes det inte lika bra efter den intervjun. Och i fredagskväll fick jag veta att jag inte fått jobbet jag sökte, men att de gärna ville ha mig som vikarie vid behov. Så jag har väl fått ett jobb. Typ. Nån dag här och där kanske. Inte den fasta inkomstkälla jag hoppats på och behöver, men kanske ett välkommet tillskott i hushållskassan om det väl blir nåt inhopp.
Jakten går vidare.

För att sysselsätta mig under fredagen, så jag skulle slippa sitta och bita på naglarna i väntan på svar så roade jag mig i köket. Det var jättelängesen jag bakade, men i fredags blev det både skorpor och bullar.

I skoporna hade jag hasselnötter och hackad Toblerone som mamma hade med sig efter sin senaste utlandsresa. De söta små djupa tallrikarna är köpta på Kupan, fick båda för 5 kr.


Torkning pågår. Väldigt goda vardagakakor. Perfekta till kaffet, eller om man är sugen på nåt litet att knapra på till kvällsteet.

 Och så var det bullar. De ska vara till Patriks födelsedagskalas, men det är lika bra att göra dem nu och frysa in dem, så har man det klart redan. Jag tycker som sagt det är jättekul att hålla på i köket, men jag vet också att tiden brukar rusa iväg och fyllas av Patrik-bus, så jag förbereder så mycket som möjligt. Tårtan får dock vänta till precis innan kalaset.


Rimbobullar är kalasbullar för mig. Det kanske är tanten i mig som gillar den här typen av bullar när det ska vara lite finare.
De gröna fina formarna har jag köpt från Klaraform och bakduken med grodor fick jag av min fina svärmor för många år sen.