27 maj 2012

Det där med pendling

Många av mina kollegor, och många andra i min omgivning, brukar förfäras över att jag har så mycket restid till och från jobbet. Dvs de av mina kollegor som inte åker lika långt, eller längre. Faktum är att jag har kollegor som bor i Heby, i en by söder om Tierp, i Norrtälje och i Öregrund. För att bara nämna några. Och vi är nog rätt överens om att pendlingen är inte jobbigare än vad man gör den till. När man jobbar så blir det långa dagar. Men å andra sidan så är schemat lagt så att vi som åker långt jobbar längre pass. Vi jobbar inte fyra-timmarsdagar som en del som bor närmare. Så vi får ju fler hellediga dagar också.
Själv är jag så van att pendla. Jag har alltid pendlat till skolan, jag har pendlat till flera jobb. Jag trivs bra med det. När jag sitter på bussen så kan jag ägna mig helt åt sånt som jag vill göra. Det är massor av läs- och sticktid. Underbart! Som småbarnsförälder vill man ju spendera så mycket ledig tid som möjligt med familjen, men jag saknar att sticka och läsa. Det här en en perfekt kompromiss! När jag är ledig så är jag ledig. Jobbdagar får jag egentid före och efter jobbet. Jag har ju faktiskt mer tid till stickning och läsning nu än jag hade när jag var hemma med Patrik.
Jag har tid på mig att vakna på morgonen. Jag släpar mig iväg till bussen, sen har jag en lång bussresa på mig att bli klar i huvudet.

Sen är det klart att jag saknar Patrik jättemycket om dagarna. Han är ju min Plutt! Samtidigt så är det mycket lättare att gå hemifrån om jag går innan han vaknar. Och nu börjar jag sent två dagar den här veckan, och sen är jag ledig tre dagar. Så jag får ju träffa honom då.

Jag visste ju att det skulle bli såna här dagar när jag tog jobbet. Och jobb växer inte på träd. Inte om man är 30, har småbarn, saknar körkort och har flyttat runt, pluggat lite här och där och jobbat korta perioder på olika ställen. Men nu har jag fått ett jobb där jag trivs, där jag lär mig massor och mina kunskaper värdesätts, där jag har kollegor som är ofattbart bra.

Väger jag för- och nackdelar mot varandra så kommer jag bara fram till samma resultat varje gång. Pendlingen är inget problem. Inte med tanke på allt jag får i gengäld. Skulle jag sitta och stirra ut genom fönstret hela resan är det klart att det blir drygt i längden, men nu utnyttjar jag tiden till att göra sånt som jag inte hinner annars. Jag kan inte tänka mig nån mer passande lösning.

Seeegt

Det blir lite extra segt att gå upp på morgonen på helgerna. Måste gå upp en halvtimme tidigare för att det ska funka med bussen till jobbet. Sen är det ju alltid skönt att ligga kvar och mysa i sängen. Tänk då om jag skulle åka till ett jobb som jag inte trivdes på. Hur jobbigt vore det inte då?
Så nu sitter jag här i soffan, kollar på en repris av "Det kungliga dopet" på TV och dricker morgonkaffe. På hyllan över soffan står morsdags-buketten jag möttes av på morgonen. Tyvärr måste man ju gömma blommorna lite för att inte Porsche ska äta upp dem...
Vet inte riktigt vad som händer på jobbet idag. Det vet man liksom aldrig, och det är rätt kul. Vattna kan jag vara säker på. Soligt och blåsigt igår, så pelargonerna vill nog ha en slurk kan jag tänka mig. Kanske får jag köra lite mer truck. Inte fått nåt uppkörningsdatum än, men jag gissar på att det blir nånstans i anslutning till födelsedagen. Fick köra lite igår. Den svåraste modellen... Men det gick bra! Betydligt mindre konstigt än när vi provkörde dem på utbildningen. Under lite mindre uppstressade former också.
Appropå födelsedag så har snart alla OSA:t till kalaset. Det är några eftersläntare jag väntar på bara.
Nä, dags att krypa ur nattlinnet och i en klänning och dra mig mot stationen. Det tar emot lite, det måste jag erkänna.


24 maj 2012

Ledig dag

Ok, lika bra att erkänna. Jag har inte orkat ta tag i dator-kamera-grejen än, så det blir ytterligare ett bildlöst inlägg. Bilder går så mycket för ett blogginlägg, så jag fattar inte varför jag inte tar tag i det nån gång. Kanske för att jag priotierat sånt som familjen, mat och sömn när jag är ledig. Som idag. Ledig i två dagar, sen blir det sex jobbdagar i rad. Trivs jättebra på jobbet, men jag saknar ju Plutten så klart.
Just nu sitter jag bara och njuter av ledigheten. Nymålade tånaglar som håller på att torka. Stickat flera varv på min sjal. Nu är det knappt 500 maskor på varje varv, så den växer långsamt. Men det är en sån där stickning man fastnar i. "Bara ett varv till". Känns det igen?
Patrik sover middag, jag ska ge honom lunch när han vaknar. Sen ska vi packa lite matsäck och ge oss ut på en liten cykelutflykt tänkte vi. Det är ju superfint väder, så det känns så dumt att inte passa på när vi inte har nåt annat inplanerat. Men Plutter sover på, och här sitter jag i morgonrock än... Hur vore det att dra på sig nån av klänningarna och börja fundera på utflyktsmat istället för att sitta här och slösurfa?

16 maj 2012

Fundera och montera

 När man sitter på bussen på väg till eller från jobbet får man rätt mycket tid att fundera. Vad man vill göra lediga dagar, vad man vet ska göras på jobbet, och vad som kan tänkas ha dykt upp sen jag var där senast. Eller små saker jag vill ordna till födelsedagskalaset, hur fint det är med vitsippor i björkskog eller Patriks små upptåg. Som jag skrev, det finns en del tid att fundera. Idag hade jag dessutom glömt stickningen hemma, så jag passade på att läsa Flickan från tjugotalet, av Sophie Kinsella istället. Lånat den av min mor. Vi lånar rätt mycket böcker av varandra... Men vi gillar oftast samma böcker, så det är liksom bara att kolla i hennes bokhylla när jag behöver nåt nytt att läsa.


Lättläst och charmig chicklit. Lagom för mig just nu. Väldigt bra pendlingslitteratur! 

När jag kom till jobbet låg en stor bok i mitt fack. Truckteori visade det sig. Det verkar som jag ska få utbildning på måndag och tills dess är det ju bra om jag läst igenom den. Ganska lättläst och väldigt mycket sunt förnuft känns det som. Kanske har jag en liten fördel av att ha sett maskiner in action under hela min uppväxt, även om varit mycket annat än truckar. Ska bli kul att lära sig i alla fall. 
Fick montera en grill också. En Weber compact 47 cm närmare bestämt. Vi har en hel del olika grillar uppställda, men just den saknades faktiskt i utställningen, så då var det bara att bygga ihop en sån.

Lättmonterad blir mitt utlåtande. Hur den funkar att grilla i, det kan jag inte svara på. Men en enkel kolgrill av välkänt märke är ju ett ganska säkert kort om man inte ska ge sig in på några kulinariska konstigheter.  
Kul att skruva lite. Gillar ju när man ser resultat av sitt arbete, och när grillen står där färdigmonterad, då ser man ju resultatet så tydligt som det kan bli. 

14 maj 2012

Lördag på måndag

Jag har hela dagen inbillat mig att det är lördag. Jag har jobbat hela helgen, och även om jag varit arbetslös och hemma med Patrik så länge så är det liksom inpräntat att man är ledig på helgerna och jobbar i veckorna. Ändå har jag mest haft jobb som inte alls är bundna till traditionella arbetstider. Så idag är det lördag för mig. Riktigt skönt faktiskt. Även om jag trivs bra på jobbet är det så klart mysigare att vara hemma med David och Patrik. Lite öm här och där, muskler som jag inte visste att jag hade har fått kämpa med blomvagnar fyllda av pelargoner som ska flyttas, jag har dragit runt på pallar lastade med ett halvt ton jord. Man känner sig rätt stark när man lyckas få ett sånt lass i rullning kan jag säga. ;) Men det är ändå skönt att få av sig skyddsskor och arbetskläder och dra på en klänning och sätta sig på bussen för att åka hem. Att mötas av Patriks breda leende och ett högt "tatt!!" när man kommer hem gör liksom hela arbetsdagen värt slitet. Allt Patrik tycker om eller är intresserad av heter "tatt" för tillfället. Självklart är det i  första hand katten, men även jag, ankor, pusselbitar och vattendrag får heta "tatt".
Vi var ute på en promenad i lätt vårregn på eftermiddagen och såg vårens första snok simma i vattnet bredvid promenadvägen. Ovanligt sent. De brukar ligga i vägkanten och sola varma dagar, men ingen av oss har sett nån tidigare.

Men nu börjar det bli kväll. Film, te och kanske något gott att mumsa på. Det är ju ändå lördag. Eller måndag, menar jag så klart.

Inpspirerad av Elsa gör jag en veckoplanering:

Måndag: sovmorgon, Patrik-bus och promenad
Tisdag: baka kanelbullar (blev så otroligt sugen på nybakade kanelbullar idag), leka med Patrik och laga god mat.
Onsdag: Jobba, prata schema med Denis och förhoppningsvis hitta en dag när jag kan hälsa på Annis.
Torsdag Jobba, varuhuset är öppet 9-18 eftersom det är röd dag, jobbar hela dagen.
Fredag: Jobba
Lördag: Jobba
Söndag: Ledig. Hoppas på bra väder och att vi kan vara ute och leka hela familjen.

Kanske ser trist ut när det bara står "jobba" vissa dagar, men sanningen är den att jobbar jag t ex 9-18 (ganska normala tider) så åker jag kl 7.00 på morgonen och kommer hem strax innan kl 20.00. Det blir långa dagar, men det var jag medveten om när jag tog jobbet. Jag passar på att sticka och läsa på bussen. Jag får minst två timmar att sticka varje dag. Lyx! Att bara sitta och åka buss blir ju rätt trist, men man kan göra nåt kul av tiden också. Perfekt att sticka mindre projekt som vantar, mössor och sockor när man sitter där. Då kan jag ju ägna mig åt familjen när jag är hemma. Ironiskt nog så väntar David på att köra igång kvällens film medan jag sitter i soffan med datorn i knät och skriver det här. Kanske ska göra som jag skriver och helt enkelt ägna mig åt familjen nu när jag är ledig...

09 maj 2012

Fullt upp

Ledig idag. Jag var ledig i går också visserligen, men då försökte jag hinna med att göra så mycket som möjligt på ett trädgårdsuppdrag jag har haft liggande. Lovat en kompis till mamma att göra ett förslag på en rabatt. Extremt tåliga växter som kräver så lite skötsel som möjligt och klarar av att ha en snöhög på sig hela vintern. Jag har växtval och skötselråd klara, nu måste jag bara fixa till designen också. Kul med såna här grejer på sidan av, om man inte håller på med trädgård så glömmer man lätt. Det är med som så mycket annat. Har jag inte stickat vantar på länge så måste jag ha en beskrivning att följa.
I morgon ska jag iväg och jobba igen. Jobbar fyra dagar i rad nu. Sen hoppas jag att det ligger ett schema där och väntar på mig, för jag vet inte hur jag jobbar efter helgen.

Håller på att jobba lite på festplaneringen också. Jag funderar på dekorationer för att liva upp lokalen lite,. Nåt enkelt som går fort, men är effektfullt. Lite färgstarka pompoms mot de vita väggarna, fina bilder i ramar som bordsdekorationer. Lite sånt. Vit pappersduk i vitmålad festlokal med vitbetsade träbord är inte så inspirerande, men en bra grund om man vill fixa till lite. Vet inte hur mycket tid jag har att pynta dagen innan (eftersom jag inte fått nåt schema för nästa 6-veckors-period än), så det är bra om det går att förbereda och bara plocka upp sen. En Panduro-beställning är på gång.
Gjort inbjudning som ska skrivas ut, men min dator är inte kopplad till skrivaren än. Ny dator, ny skrivare... Min förra laptop förjade få lite väl mycket egenheter, men jag har haft den i fem år också, och fyllt den med bilder och annat flera gånger om. Dessutom hade den ingen "p"-tangent... Så långt efter alla andra försöker jag nu lära mig att hantera Windows 7 och Office 2010...

Just nu längtar jag verkligen efter lite tjejsnack och second hand-shopping med bästa Annis. Tanken är att jag ska hitta den perfekta outfiten. Klänning, skor, accessoarer... Ska lära mig göra nån snygg, enkel retro-frisyr också. Youtube är fantastiskt med alla tutorials! Älskar Emmas stil, men det funkar inte med en sån frisyr när jag ska byta om på jobbet och dra en pikétröja över det nyfixade håret. Det skulle kanske se lite lustigt ut med 50-tals-snurror och arbetskläder (skyddsskor, arbetsbyxor och pikétröja)... Men ibland önskar jag verkligen att jag hade mer ork, tid, lust och kunskap för att göra nåt roligare med håret än en hästsvans på morgonen. Jag tycker om att känna mig fin. Och om jag nu ändå ska ha långt hår vore det roligt att göra nåt med det också. Något mer än hästsvans, och nån enstaka knut.

Nån gång ska jag väl få kameran att prata med datorn så att jag kan lägga in lite bilder här också. Det känns som om det är så mycket jag vill göra. Lära mig lite enkel bildbehandling, göra frisyrer, få snyggt här hemma (evighetsprojekt), sy lite, sätta stickorna i ett lite mer utmanande projekt (åh, vad jag vill ha en liten spetsstickad kofta till sommaren!), leka och mysa med Patrik, umgås med nära och kära... Hur får man timmarna att räcka till allt? Jag är helt enkelt inte van att jobba. Jag tyckte inte att jag han med allt jag ville innan heller, så det är väl inte så konstigt om tiden inte räcker till nu.
Ska försöka klottra ner blogg-idéer när jag sitter på bussen. Vill ju skriva inlägg med lite mer innehåll än bara dagbok. Mer pyssel, åsikter och tankar.

03 maj 2012

Helt slut i kroppen...

Oj vilken skillnad det är på att arbeta och vara hemma med Patrik! Visst blir jag trött på många vis av att vara hemma med honom. Han är inte stilla många sekunder åt gången. Allt ska kännas på och slängas på golvet. Men just nu sitter jag och känner mig som en suddig, trött och mycket nöjd hög av... nåt geléigt.
Jobbat två dagar på byggvaruhuset nu. Massor att lära mig så klart. Och så är man i farten hela dagarna. Saker ska plockas i hyllor, flyttas om på lager och kunderna kommer och frågar om allt ifrån var fiberduken finns (vilket jag vet!) till vilken dörrpost man ska ha till en viss dörr (och det har jag ingen aning om). Visst är jag trött, men på ett väldigt skönt sätt. Jag vet liksom att jag jobbat hela dagen. Det blir ett fysiskt jobb, och stillasittande skrivbordsjobb är inget för mig. Inte när jag ska jobba. Då vill jag röra på mig och anstränga mig lite. Det är väl bonde-generna. Ett gott dagsverke = trött, gärna i behov av dusch och nån blåsa eller valk i händerna. Låter väl mindre frestande för de flesta, det förstår jag.
På väg hem fick jag ett telefonsamtal idag från ett annat ställe jag sökt jobb, på en handelsträdgård. De undrade om jag fortfarande var intresserad och ville komma på intervju... Så typiskt. Av alla jobb jag sökt låg mitt nuvarande som nummer två på "önskelistan". Det som jag fick intervjuerbjudande om idag var nummer ett. Men nu har jag jobb under några månader framöver, kanske inte precis mitt drömjobb, men jag kommer att lära mig massor och jag kommer att få ta truck-kort. Det här jobbet kommer att öppna många dörrar, det vet jag.
Har börjat på en pendlarstickning, men efter att ha larmat borrmaskiner och annat idag så var jag för trött i händer och huvud för att sticka på hemvägen. Men sockor i fabel blir det. Ska testa avbruten moss-stickning, tycker såna sockor är så snygga! Bild kommer när jag har nåt att visa och ljuset tillåter en ok bild.

01 maj 2012

Uppdatering av läget

Nu har det ju blivit så där långt mellan uppdateringarna igen. Men vad kan jag säga mer än att jag har haft fullt upp. Under de senaste tre onsdagarna har jag åkt till Uppsala för att leda en kurs om köksträdgårdar. Det är första gången jag haft den kursen, och det har tagit mycket tid att förbereda. Säkert suttit 20 timmar/vecka och fixat med bilder och text. Sen tillkommer ju en del läsning, för det är med som så mycket annat att man glömmer om man inte håller på med något aktivt. Dessutom jag har varje onsdag åkt till ett byggvaruhus i Uppsala. Först på intervju, sen på en fördjupande intervju, och nu senast för att skriva under anställningskontrakt och lite annat. Och i morgon börjar jag jobba på trädgårdsavdelningen i byggvaruhuset. Jag som hade tänkt beklaga mig över hur svårt det är att hitta ett jobb när man egentligen inte har någon avslutad utbildning, inget körkort och dessutom har ett litet barn. Jag har ondgjort mig en del över Arbetsförmedlingens byråkrati, men jag måste säga att när jag väl kom in i systemet och fick en helt fantastiskt kontakt som verkligen trodde på mig och inte behandlade mig som ytterligare en lat dagdrivare, utan som en arbetssökande och som en människa så gick allt ganska smidigt. Nu fick jag inte det här jobbet tack vare henne, utan för att jag skickade in en ansökan för rätt länge sen som jag nu fick svar på. Men det var bra för självförtroendet att få en uppmuntrande kontakt på Arbetsförmedlingen.
Så inför sommaren är läget som följer:

Så jag är rädd att det kommer att fortsätta att vara rätt glest mellan inläggen här. När jag är ledig vill jag tillbringa så mycket tid som möjligt med familjen, men nån gång då och då tittar jag väl in här och skriver nåt. Jag läser mer än jag skriver just nu.

Jag har virkat en massa nya mormorsrutor till överkastet, men nu ligger det och vilar lite igen. Istället håller jag på med en gosig sjal i Drops delight.

Jag klär mig oftast i klänning, men på jobbet blir det arbetskläder. Älskar klänningar just nu, blir glad av dem. Helst second hand...

I juni blir det 30-års-kalas. Tema-fest för en gångs skull. Det blir alldels för få såna i min umgängeskrets, i den mån jag har någon. Jag är asocial och trivs bra med det. Men de människor jag umgås med tycker jag om desto mer.

Så under de närmaste två veckorna ska jag:

Jobba halvtid och lära mig så mycket som möjligt om nya jobbet. Sen blir det fler timmar!

Göra och skicka inbjudningskort till födelsedagskalaset.

Hitta en trevlig pendlingsstickning. Räknar med minst 2 timmar busspendling de flesta dagar, så det blir ju lite tid att sticka och läsa böcker. Tiden hemma vill jag spendera med familjen.

Så här har ni mitt liv just nu. Fullt upp, men jag trivs. Allt börjar ramla på plats i och med att jag äntligen fått ett jobb. Så bloggen som skulle skildra mitt liv som arbetssökande har nu istället blivit en lång tystnad, följd av enstaka glesa inlägg. Men jag hoppas det blir nån uppdatering då och då. Jag vill ju skriva. Jag tycker det är kul!