13 februari 2012

Svenska äpplen

En av mina många åsikter vad gäller konsumtionsvanor är att vi är alldeles för dåliga på att se våra egna tillgångar och ta till vara dem. Vi sneglar gärna avundsjukt mot sydligare breddgrader och glömmer bort våra inhemska frukter och grönsaker. Vi köper äpplen som Granny Smith och Royal Gala från Sydeuropa eller rent av Nya Zeeland när vi har underbara svenska äpplen i affärerna. Tyvärr är vi som konsumenter bortskämda med de perfekt formade, glansbehandlade frukter som trängs i affärernas fruktdiskar. Vi lockas av starka färger och löften om saftiga, fasta äpplen med mycket smak. Hur spännande ser då ett lite stött, ojämnt litet Cox Orange från Kivik ut?  
Ofta har man fördomen om att svenska äpplen bara är goda på sommaren, direkt från träden. Mjöliga äpplen tycker jag inte alls om. Nä, fasta och syrliga ska äpplen vara. Och såna finns väl inte svenska att köpa nu? Inte i alla affärer, tyvärr, men man kan alltid fråga i butiken varför de inte har några svenska äpplen. För det finns underbara frukter. Många sorter måste lagras flera månader för att bli riktigt, riktigt goda. Elise är ett av dem. Massor med smak, goda både färska och i paj eller äppelkaka. Aroma ser man ofta i butikerna på hösten. Jag förstår verkligen inte varför, för det är ett äpple som verkligen vinner på lagring. Det smakar helt annorlunda om man äter ett nu jämfört i september. Det är som två helt olika äpplen!

När vi handlade i går sålde de just Elise väldigt billigt, 10 kr/kg. Så vi köpte en stor påse. Patrik äter ju mycket äpplen, och jag fick en frukt- och svamptork i julklapp så här ska göras äppelchips!


Jag kärnade ur äpplena med en äppelpipa och skar dem i ringar, så gott det gick. Tunna skivor ger krispiga chips, lite tjockare skivor blir lite sega äppelbitar. Vill man inte äta äppelchipsen som de är är de jättegoda att ha i kakor (skär dem i så fall i mindre bitar innan de blandas i degen) eller till fil/yoghurt eller gröt.


Skivorna breddes sen ut i ett lager/hylla i torken. Vill man så kan man smaksätta skivorna med lite kanel eller kardemumma, men man ska hålla sig till en smak/torkning eftersom de torkas med varmluft som cirkulerar. Kryddorna blåser runt mellan de olika hyllorna och blandas annars.


Så nu står torken på köksbordet och susar. Självklart kan man torka äpplen och andra frukter utan en elektrisk tork. Trä dem på en blompinne eller en tråd och häng över ett varmt element eller intill en kamin eller vedspis om man har en sån. Se bara till att fruktbitarna hänger luftigt.

En annan fördel med svenska äpplen är att allergiker oftare tål dem, förutsatt att man inte är kraftigt allergisk. Själv får jag ofta ont i magen om jag äter mer än nåt enstaka äpple, men de flesta svenska äpplen går jättebra.

4 kommentarer:

  1. Jag instämmer till fullo i ditt äppelresonemang.
    Vad går upp mot ett härligt Ingrid Marie?!
    hälsar din extramoster

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett Discovery, tidigt på hösten. ;) Men Ingrid Marie är ett av de vackraste.

      Radera
  2. Vi försöker köpa gotländsk i första hand, därefter svenskt, tänker på transportsträckorna också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir lite avundsjuk på er faktiskt. Det är rätt ofta man ser inte minst rotfrukter från Gotland. Senast förra veckan köpte jag ekologiska palsternackor därifrån. Sånt kan man inte skryta med här, men vi har lokalodlat- och malet mjöl från en gård i närheten i alla fall. :)

      Radera