28 augusti 2012

Parken Zoo

Långt innan vi blev föräldrar pratade David och jag om att när vi fick barn så skulle vi göra mycket utflyter, både stora och små. Och det tycker vi att vi gjort. Bärplockning, promenader, små resor hit och dit i landet, korvgrillning...

 Idag var det dags för en ny utflykt, en av det lite större slaget. Vi åkte till Parken Zoo i Eskilstuna, något vi pratat om ett tag, och nu när jag är ledig ganska många dagar, inträdet är sänkt eftersom det är lågsäsong och nöjesfält och bassäng, som vi inte är intresserade av ändå, är stängda så passade vi på.

En jättehärlig dag med massor av söta, roliga,pampiga, lite läskiga, osannolika och konstiga djur. Eller som Patrik säger. Katt!Först såg vi klolösa uttrar. Små snacksaliga typer som mer än gärna visade upp sig.

Gibonaporna hade fått barn. Jättesöt och vild liten rackare! Inte helt olik Patrik...

Tre maffiga sumatratigrar bor också i parken. Den minsta tigersorten, men det är ju inget jag skulle vilja stå så här nära utan ett rejält stängsel...

Fiskarkatten var det lite beskedligare storlek på. Större än en riktigt stor huskatt, och otroligt snygg teckning! De låg och slöade i solen och såg ut att ha det jätteskönt!

 En sandkatt satt och njöt av förmiddagssolen den också. Svårt att få en vettig bild, för den gömde sig bakom en omkullfallet träd.
Pallaskatterna var lite villigare att visa upp sig. Små och kompakta, tjock päls och supersmå öron! Jättesöta!

De asiatiska lejonen gick inte av för hackor de heller. 

En stor ödla. Minns inte vilken, men de var rätt häftiga.

 Rosa krumelurer på knotiga pinnar. Eller flamingos om man så vill.

Davids nya favorit. En myrslok! Ett mycket märkligt djur...

En kapybara. Ett till märkligt djur. Gigantisk gnagare. Ser ut som en blandning av en bäver, ett marsvin och... En låda?

Här bestämde sig Patrik för att det var dags att ta en lur.

Vi förundrades över ytterligare ett märkligt djur. En låglandstapir.

En liten stund senare märkte vi den här svarta skönheten som satt och tittade på oss. En svart jaguar vid namn Avatar. Troligen det maffigaste kattdjur jag sett. Återigen var vi glada att det fanns ett rejält staket mellan oss och katten.

Hans flickvänner låg och sov lite mer undanskymt.

Hjälmbasilisken hade en snygg färg.

Alltid intressant med apor. Är det vi som tittar på dem eller tvärtom?

Manvargarna fick mat när vi gick förbi.

Apor som åt jättebalsaminer.

Och gråsparvar som ville smaka Patriks mellis-macka.

 
Mina favoriter, tillsammans med jaguaren. Två geparder.

De var lite nyfikna på vad som fanns på andra sidan stängslet.

Strutsarna var kanske inte lika förtjusta i sina nya grannar.

Katt!!! Patrik pressade sig mot brädorna för att se katterna där nere.

En lemur. Busiga rackare!

 
Vi tittar på surikater

 Och surikaterna håller utkik efter faror.

Sen klappade vi åsnorna Tösen (den vita) och Mister (den grå). Patrik ville, men vågade inte riktigt...

Katterna.... Jag menar kaninerna, ville han inte gå ifrån däremot.

Innan vi gick hem tittade vi på vallabyerna som skuttade runt och betade i sitt hägn.

Vi såg ju mågna andra djur också. En del fastnade på bild, andra inte... Men vi hade en jättemysig dag! Och äntligen kom ett inlägg fullt av bilder!

5 kommentarer:

 1. Tack Anna, vilken underbar bildsvit!! Vill följa med nästa gång ni åker till detta zoo..!!!
  Verkar djuren ha det bra, tillräckligt stora utrymmen osv? Jag blev förvånad över att där finns så många stora kattdjur. Och så vill jag ha en fiskarkatt:-)
  Massa kattkramar till er alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett zoo är ju alltid ett zoo, men svenska djurparker är förhållandevis riktigt bra på att ha stora hägn och stimulera naturligt beteende. Många rovdjur får jaga sin mat (kött på lina, klassisk katt-och-råtta lek alltså) t ex.
   Vi var överens om att djuren såg riktigt välmående ut. Ett par hade det där klassiska djurparks-beteendet och gick runt runt i samma spår. Vanligt när de bott i ett betydligt mindre hägn tidigare. Många djurparker i Europa samarbetar ju ur avels- och bevarandesynpunkt och unga djur flyttar till nya parker när de blivit könsmogna.
   Just att de hade så mycket kattdjur tyckte både jag och Patrik var extra kul. Förrutom de jag har på bild fanns även två sorters leoparder som inte fastnade på bild. En ville inte visa sig alls.
   Förstod att du skulle gilla fiskarkatten, han såg ut som en riktig "Anna-katt". ;)

   Radera
 2. Hej du!

  Ja den där folkdräkten, eller hättan som det ju handlar om, den går fruktansvärt långsamt framåt! Snart är halva broderad, och då ska jag lägga upp en statusuppdatering på den! Men den är superdupertråkig!

  SvaraRadera
 3. Så alldeles alldeles underbart med så mycket bilder på djur och människor! En fiskarkatt vill jag också ha, men om Anna W ska ha den, får jag väl ta en pallaskatt då. Och så en åsna förstås, eller två, men det är ju en gammal önskan.

  Stor kram från en farmor som nästan är lite avundsjuk, men bara nästan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns två fiskarkatter, så ni kan ju få en varsin. :)

   Radera